Værdier

I Skovjorden lægger vi ikke bare værdier ned i en skuffe. Vores værdier lever og er en del af vores hverdag, for de er selve fundamenet for, hvordan vi agerer overfor børnene og for den måde vi tilrettelægger vores hverdag på. Vores tilgang til børn udspringer af en oprigtig nysgerrighed på at lære dem at kende som mennesker. Børn er individuelle og skal have plads til at komme til verdenen på en måde og i et tempo, som passer dem.

1. Nærvær

For os er nærvær alt, for nærvær giver tryghed. Tryghed er en forudsætning for, at børn tør opdage verdenen på egen hånd, for at børn tør folde sig ud og for at læring kan foregå. Vi sætter pris på, at vi til enhver tid vil være én voksen til maksimalt fem børn, for antallet af hænder betyder noget.

Vi lægger vægt på at have meget tid. Tid til spørgsmål, tid til følelser og tid til fordybelse. Kort sagt tid til det det enkelte barn og dets behov.

Vi tror på, at den største gave man kan give et barn, er ens ubetingede nærvær!

2. Inddragelse

Vi tror på, at inddragelse i rigtige hverdagssituationer, på børns individuelle niveau, giver den bedste forudsætning for at lære praktiske livsfærdigheder. Børn skal lære, at livet ikke bare foregår hen over hovedet på dem, men at de er med til at påvirke og skabe deres egen verden.

I køkkenet er børnene med ved bordhøjde i vores "madtårn" og er en aktiv del i at forberede maden her på Skovjorden. I køkkenhaven er børnene med til at sætte frø i jorden, passe planterne mens de gror og høste frugt og grøntsager, når de er modne.

Børnene er med til at kære sig for vores dyr og for hinanden. Store børn hjælper mindre og mindre hjælper de store. Hvert barn er med til at bidrage til det gode fællesskab. Vi er fælles om at hente æg hos hønsene, give dem og kattene vand og mad. Vi lærer børn, at man skal tage sig godt af både dyr og hinanden.

3. Natur

Sidst, men ikke mindst, er natur en vigtig værdi for os. Ved at være ude, udforske, klatre, snakke, samle, smage, dufte og føle får vi naturen helt ind under huden.

Vi lærer børnene at sætte pris på og respektere naturen omkring os. Vi ser den tage fine klæder på om foråret og smide dem igen til vinter. Vi oplever frøenes foradring genem året fra æg i marts til haletusser og sidst til små fine frøer ved søen. Vi ser egernene samle valnødder i det store træ ved side af legehaven. Vi smager hindbær og brombær direkte fra de vilde stængler.

Naturen er vidunderlig, udfordrende, stimulerende og afstressende, og vi bruger den til fulde.

Kreative aktiviteter kræver fordybning